Extraversie-Introversie

Hoe kan je als sportpsycholoog je meerwaarde aantonen?

Om een verbetering of versterking vast te stellen, is het nodig dat je het kan meten. Psychologische concepten meetbaar maken is niet eenvoudig. Heeft het aanleren van visualisatie of het stimuleren tot meditatie bij een wielrenster door een sportpsycholoog of trainster geleid tot minder angst om te vallen tijdens een haarspeldbochten volle afdaling in de regen? En welke invloed heeft een eventuele veranderde angsttoestand op het resultaat?

Coaches hebben om trainingen en wedstrijden fysiek en technisch te evalueren de beschikking over seconden, lactaat, snelheden, VO2max, gestrekte armen en binnenkant paal.

Maar hoe meten we het onbewuste, de mentale sterkte en weerbaarheid, de flow, de coachbaarheid en het zelfbeeld?

Het zichtbaar maken van mentale aspecten kan door je te baseren op wat de atlete rapporteert, aangevuld met wat trainers of andere begeleiders (van gedrag) hebben gezien. Deze werkwijze voelt toch subjectiever aan dan het werken met fysieke en technische parameters.

En dan zijn er nog de zelfrapportering vragenlijstjes. Interessant is de MBTI. Je persoonlijkheidstype komt tevoorschijn als een onbestaand 4 letter woord.

Met een persoonlijkheidsinstrument als de MBTI kan je als psycholoog scoren.

Unknown, Courtesy of Katharine Myers / Public domain
Mama Katharine Briggs en dochter Isabel Myers leefden tijdens de twee wereldoorlogen en kwamen na een ontmoeting met psychiater en psycholoog Dr. Carl G. Jung met een eenvoudig plan voor meer vrede in de wereld. Meer begrip voor elkaar door kennis van onze persoonlijkheidsvoorkeuren en die van de anderen.

De MBTI geeft via 4 dimensies de voorkeuren weer.
Atleten, trainers, studenten en patiënten zijn dol op dit instrument. Concreet en praktisch. Eén van de variabelen is de extraversie-introversie dimensie. 
Extraverten babbelen graag, uiten snel hun emoties en laden zich op door te socializen. Introverten luisteren graag (of doen toch alsof), hebben ruimte en tijd nodig om gedachten en gevoelens naar buiten te brengen en recupereren op hun eentje.
Als je nu in weerstand gaat en aanvoelt dat je ook beiden kan zijn, en je je dus in het midden van de dimensie bevindt, dan ben je ambivert. 

Als teampsycholoog van WorldTour wielerploeg Lotto-Soudal kreeg ik in 2015 de opmerking dat onze renners te braaf zijn, ze zeggen weinig tijdens teammeetings en laten zich wegdrummen tijdens de wedstrijd.

Onze renners waren niet te braaf.

Onze sportbestuurders bleken eerder van het extraverte type te zijn, onze kopmannen eerder het introverte type.

En na een teammeeting voor de wedstrijd denken introverte renners graag nog even na over al de info die gegeven is en komen ze pas met vragen, nadat de vraag zijn er nog vragen al gesteld is. Bovendien krijgen introverte renners voor ze zich volledig smijten graag nog wat extra bevestiging, vertrouwen en steun, zonder er expliciet om te vragen.

Van zodra onze extraverte sportbestuurders er expliciet rekening met gingen houden dat ze eerder introverte renners aan het begeleiden waren en meer de nadruk legden op een vragend en vertrouwen gevend klimaat zag je de krijgerprestaties terug tevoorschijn komen.

De extraversie-introversie dimensie van onze persoonlijkheid is uiteraard geen zwart-wit verhaal. Of zoals Dr Jung zelf zei:" Puur introvert of extravert dat bestaat niet. Zo iemand zou in een krankzinnigengesticht verblijven."







   

Reacties

Populaire posts