Discipline

Er zijn wel wat overeenkomsten tussen het leger en performers. Tussen elite soldaten en topatleten. Daarom dat motivatievideo's van SEALs David Goggins of Jocko Willink gretig bekeken worden door atleten.

In mijn praktijk merk ik dat boeken lezen een mindere is voor de gemiddelde atleet.

Wat mij opvalt is dat de atleten met een lange topcarrière er in slagen onder bijna alle omstandigheden kalm en emotioneel stabiel te blijven. Verwachten we dit ook niet van militairen?

Discipline, is volgens mij de onderliggende eigenschap. Op discipline draait een succesvol leger, slagen missies. Dankzij discipline kunnen succesvolle atleten omgaan met de angsten die iedere atleet heeft (ja zelfs de grootste kampioenen) in stressvolle situaties. 

Als je gedisciplineerd je routines, die er tijdens je trainingen zijn ingesleten, blijft afwerken, je doel in het zicht blijft houden, je op het controleerbare richt en ruimte laat voor je authentiek buikgevoel dan is de kans klein dat de spanning van de situatie/competitie je overweldigd, dat je angsten negatief interfereren met je prestatie.

Een disciplinevolle attitude kan je leren en trainen. Jezelf kennen is het voornaamste. Een gemakkelijke manier om jezelf te (leren) kennen is via een SWOT-analyse. https://www.youtube.com/watch?v=_OS_nyQA_n8

En merk op dat wie je nu bent verschilt met wie je gisteren was.

Reacties

Populaire posts