Dubbel zoveel voetballers met depressieve gevoelens


"Dubbel zoveel voetballers met depressieve gevoelens" kopt HLN op 27/04/2020. 

Journalist Frank Dekeyser laat Vincent Gouttebarge vertellen over een enquete bij 1602 Europese voetballers en voetbalsters in lockdown. 

Vincent was een Frans-Nederlandse verdediger die de medische wetenschap is ingedoken. Hij geeft twee boodschappen. Tijdens de Coronacrisis is er een stijging van depressieve symptomen bij spelers (13%) en speelsters (22%). Ook rapporteren 18% van de vrouwen en 16% van de mannen angstsymptomen . 
Deze cijfers zijn ongeveer gelijk aan die van de algemene lockdown populatie, vernemen we van het Gezondheidsinstituut Sciensano.

Dus beste voetballers, zoals voor iedereen, blijven bewegen, gezond eten, zoveel mogelijk contact opnemen met vrienden en familie en doe iets zot met de vrijgekomen tijd. Speel saxofoon of leer Wiezen zoals uw voorgangers Ceulemans en Nilis. 

De tweede boodschap van Vincent (kan je een meer Frans-Nederlandse voornaam hebben?) is belangrijker.  Door een terechte prestatiegerichte insteek wordt het (mentale) welzijn van de spelers wel eens over het hoofd gezien. 

Hoe komt het dat ploegen uitstekend geëquipeerd zijn om het fysieke, technische en tactische domein te bestrijken maar dat het mentale luik nog steeds achterwege blijft?

Dit heeft 2 oorzaken, het taboe rond psychologische training blijft hardnekkig en zoals ik in een vorige blog aangaf, het is niet eenvoudig om als psycholoog je meerwaarde aan te tonen.

Vincent komt met een uitstekende oplossing. Koppel de prestatie of sportpsycholoog los van de welzijnsbewaker: 

Laat elk (prof)team een psychiater of klinisch psycholoog aanstellen die onafhankelijk van de medische cel functioneert en enkel aandacht heeft voor de psychologische gezondheid, los van het prestatiegebeuren. 

De voorbije jaren bij voetbalploegen Beerschot en Lokeren, handbalteams Sasja en Sint-Truiden en ook bij wielerteam Lotto-Soudal, merkte ik dat het voortdurend balanceren is tussen vertrouwenspersoon zijn van de atleten en de nodige adviezen geven aan staf en bestuur om het team en de organisatie vooruit te helpen, zonder het vertrouwen van de atleten te verliezen.

Praat je teveel met de trainers dan vertrouwen de atleten je niet meer. Hoewel psychologen een beroepsgeheim hebben en niets zonder goedkeuring van een atleet tegen een trainer mogen vertellen lijkt het voor sommige atleten zo dat een gesprek met de psycholoog zijn weerslag kan hebben op kansen en contracten. 
En geef je geen info aan de trainers dan vragen ze zich af wat die psycholoog eigenlijk uitspookt en dat die middelen toch wel efficiënter ingezet kunnen worden.

Het voorstel van Vincent lost deze spreidstand op. 

En dan kan je nog binnen je team aanvullend de individuele mentale vaardigheden versterken en groepsprocessen verbeteren door een bekwame (sport)psycholoog toe te voegen aan de staf.

Bij den Antwerp zitten ze ook op dit spoor. Het klonk alvast heel belovend hoe sterk ook T2 Wim De Decker voor mentale ondersteuning pleitte. Te bekijken op de Antwerp podcast.
    

Reacties

Populaire posts